ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ


Στις 10 Νοεμβρίου 1949 ξεκινούσε επίσημα τη λειτουργία του ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Η Ανώνυμη Εταιρεία που δημιουργήθηκε με τον νόμο 1049/49, ήταν κάτω από τον έλεγχο του κράτους, -που είχε και τη μοναδική, μη μεταβιβάσιμη μετοχή- αλλά διέθετε οικονομική και διοικητική αυτονομία. Στον ΟΤΕ πέρασαν όλοι οι τομείς της τηλεγραφίας και της τηλεφωνίας με το εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση εκείνους που αφορούσαν το στρατό, τη ΔΕΗ -που ιδρύθηκε εννέα μήνες αργότερα- τα αεροδρόμια και την επικοινωνία των σιδηροδρομικών σταθμών.
Μ’ αυτό τον τρόπο, το προσωρινό “διαζύγιο” των δύο βασικών τηλεπικοινωνιακών μέσων είχε τελειώσει. Το προσωπικό της ΑΕΤΕ, η οποία πέρασε ολοκληρωτικά στο δημόσιο με αποζημίωση των μετόχων της - συνολικά 1.700 εργαζόμενοι- μετατάχθηκε στον ΟΤΕ. Το ίδιο έγινε με τους 3.300 εργαζομένους στις δημόσιες τηλεφωνικές και τηλεγραφικές υπηρεσίες (Τ.Τ.Τ.), καθώς και με το προσωπικό της μικρής Ανώνυμης Ηλεκτρικής Εταιρείας Ρόδου και του Αγγλικού Τηλεγραφείου, δηλαδή της αγγλικής Cable and Wireless, που όμως - με μια παράταση λόγω του πολέμου, που είχε μεσολαβήσει - διατήρησε το προνόμιο των τηλεγραφικών συνδέσεων με το εξωτερικό ως το 1957.
Οι εγκαταστάσεις που απέκτησε ο ΟΤΕ, ήταν αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η χρηματική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ ήταν άλλα 9 εκατομμύρια δολάρια. Τα πρώτα χρόνια οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, καθώς η ζήτηση ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες και τους πόρους του Οργανισμού. Η αστυφιλία είχε προσλάβει διαστάσεις και οι ανάγκες για τηλεπικοινωνίες πολλαπλασιάζονται. Μία λύση ήταν η εγκατάσταση κοινόχρηστων γραμμών στις πόλεις και η επέκταση των κοινοτικών τηλεφωνείων στην ύπαιθρο. Ο απολογισμός της πρώτης δεκαετίας ήταν -παρ’ όλ’ αυτά- θετικός. Η τηλεφωνική πυκνότητα ανέβηκε στα 2,88 τηλέφωνα σε κάθε 100 κατοίκους, που σημαίνει την πρώτη θέση στα Βαλκάνια και τη δέκατη στην Ευρώπη. Η αυτοματοποίηση της αστικής και υπεραστικής τηλεφωνίας έφερε την Ελλάδα στην πέμπτη θέση στη Ευρώπη. Σ’ αυτή τη δεκαετία δημιουργείται ένα δίκτυο 34 σταθμών μικροκυμάτων πολλαπλής επικοινωνίας. Πολλά νησιά αρχίζουν για πρώτη φορά να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την υπόλοιπη χώρα. Όσο για τα κοινοτικά τηλεφωνεία γίνονται 6.547. Η παραδοσιακή τηλεγραφία γνωρίζει κι αυτή μια νέα -την τελευταία της- αναλαμπή. Το 1957 εγκαινιάζεται η Υπηρεσία Συνδρομητών Telex.
Στη δεύτερη δεκαετία τα βήματα επιταχύνονται. Τα ελληνικά βουνά έχουν τώρα μια μόνιμη και επιβλητική συντροφιά. Τους ασυρματικούς σταθμούς του ΟΤΕ. Ο κτιριακός εξοπλισμός του Οργανισμού αυξάνεται, οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται. Αυτοματοποιείται σταδιακά η υπεραστική και η διεθνής τηλεφωνική και τηλεγραφική ανταπόκριση, που καλύπτει τώρα εκτός από την Ευρώπη όλη την αμερικανική ήπειρο, την Αυστραλία και πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Παράλληλα βελτιώνεται η σύνδεση, τηλεφωνική και τηλεγραφική, με τα πλοία της Μεσογείου και τα υπερωκεάνια. Και το πιο σημαντικό. Η ώρα των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων έχει φτάσει.
Την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ πραγματοποιούσε τον πρώτο βασικό του στόχο, την ανασυγκρότηση και την επέκταση των τηλεπικοινωνιών σ’ όλη τη χώρα και πέρα από αυτήν, οι παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις άλλαξαν πάλι τα δεδομένα, προσφέροντας νέες δυνατότητες και απαιτώντας νέες προσπάθειες. Οι δορυφορικές επικοινωνίες, που ξεκίνησαν το 1962 με την εκτόξευση του πρώτου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Telstar, επεκτάθηκαν και συμπληρώθηκαν από μια σειρά άλλων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, που κυριολεκτικά άλλαξαν το χάρτη και στο χώρο αυτό.
Στην εικοσαετία 1970-1990 γεννήθηκαν όλες οι εφευρέσεις, που στις άπειρες, συγκεκριμένες εφαρμογές τους, η κάθε μία μόνη της ή σε αλληλεπίδραση και συνδυασμό, εισάγουν την ανθρωπότητα στον 21 ο αιώνα. Οι οπτικές ίνες, το διεθνές ναυτιλιακό δορυφορικό σύστημα (Inmarsat), το telefax, η τηλεφωνική σύνδεση των προσωπικών υπολογιστών (computers) και η τηλεμετάδοση δεδομένων, το videotext και το teletext, η αναλογική τηλεφωνία, η τηλεδιάσκεψη, η πλοήγηση μέσω δορυφόρων, η χρήση του τηλεφώνου από άτομα με ακουστικά ή γλωσσικά προβλήματα, η μετάδοση επιστημονικών δεδομένων από το διάστημα, η τηλεχαρτογράφηση του πλανήτη, το Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών (ISDN), και τέλος, το Διαδίκτυο (Internet), είναι τα δώρα της δικής μας εποχής στις επόμενες.
Ο ΟΤΕ κατόρθωσε, βασισμένος στο έργο των προηγούμενων δεκαετιών, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Στην εικοσαετία αυτή έχουμε νέα, εντυπωσιακή επέκταση της τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα και αυτοματοποίηση της υπεραστικής τηλεφωνίας. Ήδη το 1970, εγκαινιάζεται το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών στις Θερμοπύλες. Η πρώτη του κεραία συνδέει δορυφορικά την Ελλάδα με τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αγγλία, ενώ, δύο χρόνια αργότερα, η λειτουργία αυτή μετατίθεται σε μια δεύτερη κεραία, ενώ η πρώτη εξυπηρετεί τη σύνδεση με τις χώρες του Ινδικού, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Ο ΟΤΕ γίνεται ιδρυτικό μέλος του Inmarsat. Παράλληλα η Ελλάδα, με τα νέα υποβρύχια δίκτυα σ’ όλη τη Μεσόγειο και τη ραδιοηλεκτρική ζεύξη με τις γειτονικές της χώρες γίνεται σημαντικός τηλεπικοινωνιακός κόμβος στη νοτιανατολική Ευρώπη Ο ΟΤΕ συνεχώς επεκτείνεται. Η τηλετυπική υπηρεσία βελτιώνεται, τα τηλεφωνικά κέντρα γίνονται ηλεκτρονικά και στις Θερμοπύλες μπαίνει σε λειτουργία μια τρίτη κεραία και ένας παράκτιος, επίγειος σταθμός. Πριν το τέλος του 1988, αρχίζει η τμηματική λειτουργία πρώτου πλήρως ψηφιακού διεθνούς τηλεφωνικού κέντρου που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα επικοινωνίας (C.C.I.T.T.). Tο 1988 αρχίζει να λειτουργεί το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι, σύμβολο των επιτυχιών αλλά και του ενισχυμένου ρόλου του Οργανισμού στην εθνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Τέλος, τον Ιούλιο του 1989, λειτουργούν στην Αθήνα (κτίριο Κωλέτη) τα πρώτα πλήρως ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα (υπεραστικό και κομβικό) του συστήματος EWSD/SIEMENS, συνολικής χωρητικότητας 25.000 κυκλωμάτων. Στις 20 Νοεμβρίου, λειτουργεί στην Πάτρα το πρώτο πλήρες ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο του συστήματος AXE- 10/ERICSSON.
Από τις αρχές του 1990, μπαίνει σε εμπορική εκμετάλλευση το δημόσιο δίκτυο HELLASPAC, ενώ το Μάρτιο του 1991 αρχίζει η εμπορική εκμετάλλευση της υπηρεσίας της Τηλεδιάσκεψης (Videoconference). Το 1992 εγκαταστάθηκαν τα πρώτα 300 καρτοτηλέφωνα.
Το 1994 είναι μία σημαντική χρονιά, καθώς λειτουργεί αρχικά στην Αθήνα το Σύστημα Διαχείρισης Δικτύου (N.M.S) που επιτρέπει στον ΟΤΕ να εποπτεύει και να διαχειρίζεται το δίκτυό του αποτελεσματικά, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της επικοινωνίας. Επίσης εγκαινιάζεται το νέο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών στην Νεμέα. Ακόμη, ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος 2257/94 που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του ΟΤΕ. Στην περίοδο αυτή ο ΟΤΕ προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των θυγατρικών του εταιριών (Hellascom Int., Ανταλλακτήρια Συναλλάγματος, OTEnet, Cosmote, Hellas Sat, OTE leasing, Maritel), ενώ τον Απρίλιο του 1996 πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μετοχοποίηση του ΟΤΕ για να ακολουθήσει τον Ιούνιο του 1997 η διάθεση ενός δεύτερου πακέτου μετοχών με την ίδια επιτυχία. Το έτος που διανύουμε, ο ΟΤΕ με μία χωρίς προηγούμενο επιχείρηση, πραγματοποιεί άλμα στην ψηφιακοποίηση του δικτύου από το 47% στο 70%, εγκαθιστώντας 1.400.000 ψηφιακές παροχές, διπλάσιες από όσες έχει εγκαταστήσει σε μία οποιαδήποτε χρονιά.
Τέλος τον Οκτώβριο του 1998 και η τρίτη μετοχοποίηση στέφεται από απόλυτη επιτυχία, ενώ ο ΟΤΕ, γίνεται και η πρώτη ελληνική επιχείρηση που εισάγεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην επιχειρηματική του αξία και προοπτική.